POGADUCHY DO PODUCHY

pogaduchy do poduchy


#1 2012-08-30 21:44:26

 Ewunia

Użytkownik

Zarejestrowany: 2012-08-29
Posty: 37
Punktów :   

PRZEPIS NA PLACKI ZIEMNIACZANE

Jutro robię placki ziemniaczane.Niezdrowe ale tanie i przyjemne w smaku.
Ziemniaki obrać,zetrzeć na tartce z oczkami "gwiazdkowymi". Spróbować jakoś odlać zbierający się sok do szklanki ale nie wylewać go bo na spodzie zbierze się mączka ziemniaczana.Potem po odstaniu płyn z wierzchu zlewamy  a gęstą białą maź z powrotem do tartej papki.
Dodajemy utartą cebulkę,rozmieszane całe jajko,sól,pieprz i  dodatkowo suchą mąkę ziemniaczaną z torebki/tak z łyżkę/.Jeśli nadal za rzadkie to jeszcze łyżkę normalnej mąki pszennej ale nie więcej.
Mieszamy dokładnie i łyżką na gorący tłuszcz na patelni.Najlepszy jak dla mnie jest olej rzepakowy ale i na smalcu podobno można.
Smażymy z obu stron na rumiano.
Polewamy dobrą śmietaną,pyszne jest też z naturalnym kefirem,zsiadłym mlekiem,jogurtem.
Jak ktoś ambitny i ma czas to może sos grzybowy albo mięsny zrobić.
Smaczne,naprawdę.

Offline

 

#2 2012-09-01 08:20:46

 Ewunia

Użytkownik

Zarejestrowany: 2012-08-29
Posty: 37
Punktów :   

Re: PRZEPIS NA PLACKI ZIEMNIACZANE

PIERŚ KURCZAKA  Z WARZYWAMI.
Do miski wlewamy 4 łyżki,oliwy/oleju/,parę szczypt soli,pieprz,zioła które lubimy lub płaską łyżeczkę gotowej przyprawy do kurczaka/najlepiej wybierać te bez dodatku glutaminianu sodu/.
Pierś/tak z 10-15 dag na osobę/ kroimy na cienkie paseczki.Mieszamy w misce z oliwą i przyprawami.Niech sobie poleży a w tym czasie kroimy ,trzemy warzywa.
Obowiązkowa jest cebula lub por i pomidory.Mogą być z puszki lub przecier pomidorowy  a nawet sok pomidorowy z kartonika lub butelki.Reszta warzyw dowolna,zależy od sezonu,dostępności w danym momencie.
Kroimy cebulę lub pora.Jeżeli marchewka to należy zetrzeć ją na grubej tarce.Cukinia,papryka w kostkę.Brokuł,fasolka lub kalafior należy wcześniej ugotować na pół miękko.
Na większą patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy.Gdy się rozgrzeje dodajemy pierś z przyprawami .Podsmażamy krótko mieszając od czasu do czasu.Gdy jest gotowa wyjmujemy z patelni pozostawiając tłuszcz.Na ten tłuszcz wrzucamy cebulę lub pora.Gdy się zeszkli dodajemy pozostałe pokrojone warzywa/oprócz pomidorów/,mieszamy,dobrze jest patelnię nakryć i niech się dusi do miękkości warzyw.Jeśli potrzeba dodajemy przegotowaną wodę aby się nie przypaliło,warzywa powinny mieć na spodzie patelni trochę płynu.Mieszamy od czasu do czasu.Gdy warzywa miękkie dodajemy to co mamy pomidorowe i wcześniej usmażoną pierś.Jeszcze chwilę dusimy,sprawdzamy czy nie trzeba dosolić.
Można do tego ugotować makaron lub ryż/ biały lub ciemny,dziki/ i wymieszać razem.To czego nie zjemy przełożyć do pojemnika i do lodówki.Na następny dzień jest jeszcze lepsze.

Offline

 
ZAPRASZAMY DO PISANIA NA TYM FORUM

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB 1.2.23
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.nh-team.pun.pl www.bjjszczecin.pun.pl www.gazeta-gwiazda.pun.pl www.sinnoh-pokeots.pun.pl www.sojuszekonomiczny.pun.pl